Μπορεί από το Σάββατο να έχουν δοθεί μεγάλες ανάσες ελευθερίας στους εμβολιασμούς Έλληνες, ωστόσο η αγωνία για το πόσο ακόμη θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας είναι μεγάλη και ουδείς μπορεί να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη.

«Προχωράμε προς το τείχος ανοσίας, τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι. Όταν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 80%-90% τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Θεοκλής Ζαούτης .

Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, πρόσθεσε, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε σχετικά με την πορεία της πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους

Όσο αφορά στα νέα μέτρα, με τις «ελευθερίες» που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, από το περασμένο Σάββατο, σημείωσε πως «η πιθανότητα να κολλήσει την λοίμωξη κάποιος εμβολιασμένος  είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι στον ανεμβολίαστο.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, καθώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν έναν χρόνο, έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό εμβολιασμένων ατόμων».
Ο κύριος σκοπός, συμπλήρωσε, είναι να μην νοσούμε σοβαρά,  να μην μπαίνουμε στα νοσοκομεία να μην χάνουν την ζωή τους οι συνάνθρωποί μας.

«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων»

«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και ο κοροναϊός θα μείνει μαζί μας. Θα παρουσιάζουμε λοιμώξεις ήπιες όπως τα κρυολογήματα. Όταν καταφέρουμε να μην έχουμε υψηλή θνητότητα, και νοσηρότητα τότε ο κορονοϊός θα γίνει όπως και οι άλλοι ιοί. Έχουμε μάθει όμως κάποιες βασικές αρχές από την πανδημία και μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν με όλους τους ιούς στο μέλλον, όπως έγινε και με την γρίπη πέρσι».

Το όπλο που έχουμε στα χέρι μας είναι το εμβόλιο, που είναι σίγουρα αποτελεσματικό, όπως βλέπουμε και από τα καθημερινά δεδομένα, ποιοι είναι που νοσηλεύονται και  χάνουν την ζωή τους, τόνισε ο κ. Ζαούτης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να μιλάμε πια για νέο εμβόλιο.  «Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άτομα, δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο και από εμβόλια που κυκλοφορούν χρόνια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr