Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα νωρίς το μεσημέρι ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλείται στη Ρωσία.

«Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Απόλυτη αδυναμία», έγραψε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας τον εμφύλιο μεταξύ Wagner και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν .

«Και όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για την χώρα της αργότερα».

Το μήνυμά του στο twitter

«Όποιος επιλέγει τον δρόμο του κακού καταστρέφει τον εαυτό του. Που στέλνει φάλαγγες στρατευμάτων για να καταστρέψει τις ζωές μιας άλλης χώρας και δεν μπορεί να τους σταματήσει από το να φεύγουν και να προδίδουν όταν η ζωή αντιστέκεται. Που τρομοκρατεί με πυραύλους και όταν καταρρίπτονται, ταπεινώνεται για να δεχτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed. Που περιφρονεί τους ανθρώπους και ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες στον πόλεμο, για να οχυρωθεί τελικά στην περιοχή της Μόσχας από αυτούς που ο ίδιος όπλισε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρωσία χρησιμοποιούσε την προπαγάνδα για να καλύψει την αδυναμία της και την ηλιθιότητα της κυβέρνησής της. Και τώρα υπάρχει τόσο μεγάλο χάος που κανένα ψέμα δεν μπορεί να το κρύψει. Και όλα αυτά οφείλονται σε ένα πρόσωπο, το οποίο φοβίζει ξανά και ξανά από το έτος 1917, αν και δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε τίποτα άλλο παρά μόνο σε αυτό.

Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Πλήρης αδυναμία. Και όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για τον εαυτό της αργότερα. Είναι επίσης προφανές. Η Ουκρανία είναι σε θέση να προστατεύσει την Ευρώπη από την εξάπλωση του ρωσικού κακού και χάους.

Διατηρούμε την ανθεκτικότητα, την ενότητα και τη δύναμή μας. Όλοι οι διοικητές μας, όλοι οι στρατιώτες μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Δόξα στην Ουκρανία!»

Ο Πούτιν χάνει την εξουσία

Νωρίτερα τις εξελίξεις με την εξέγερση Πριγκόζιν σχολίασε και το «δεξί χέρι» του Βολοντίμιρ ΖελένσκιΜιχάιλο Ποντόλιακ.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, τα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με το σενάριο για το οποίο μιλούσε η Ουκρανία όλο το προηγούμενο έτος. Η έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης αποσταθεροποίησε τελικά τις ρωσικές ελίτ, εντείνοντας τον εσωτερικό διχασμό που προέκυψε μετά τις απώλειες στην Ουκρανία.

«Σήμερα γινόμαστε στην πραγματικότητα μάρτυρες της έναρξης ενός εμφυλίου πολέμου. Η ομάδα του Πριγκόζιν καταλαμβάνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επιτελεία και ολόκληρες πόλεις, δεν συναντά σχεδόν καμία αντίσταση στο δρόμο της, αφοπλίζοντας στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο Πούτιν κηρύσσει τον Πριγκόζιν προδότη και παράνομο και ανακοινώνει τις αντίστοιχες εντολές στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα – μια κρίση διαχείρισης, μια de facto απώλεια εξουσίας», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, η Wagner «συνεχίζει την πορεία της προς τη Μόσχα. Η Ουκρανία συνεχίζει να κινείται στο δικό της δρόμο. Στα σύνορα του 1991».

Πηγή: tovima.gr